Ciasto marchewkowo-pomarańczowe z imbirem

To jedno z moich ulubionych ciast na jesień. Mało słodkie, wspaniale wilgotne i delikatne, o ciekawym, wyrazistym smaku z przyjemną korzenną nutą. Idealne do herbaty podczas coraz dłuższych wieczorów.

Jadałam wcześniej ciasta marchewkowe, choć to połączenie zawsze wydawało mi się nieco dziwne.  Początkowo warzywne wynalazki smakowały mi tak sobie, ale gdy upiekłam ciasto według tego przepisu, marchewkowiec zagościł u nas na dobre. Ważna informacja dla zakalcowatych (w tym mnie) – naprawdę zawsze się udaje!

Składniki:
Poniższe składniki są wymierzone na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Wychodzi ładny umiarowy, o idealnej grubości placek.

Składniki przygotowujemy wcześniej.


  • 2 średnie marchewki (ważące około 220 g)
  • 270 g mąki pszennej lub razowej
  • 120 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju
  • 110 ml soku pomarańczowego, najlepiej wyciskanego.
  • 4 jajka
  • 2 cm startego świeżego imbiru
  • skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania, gdy ciasto już wystygnie

Dodatki polecam dodawać ostrożnie, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie i wyrosło. Polecam jednak:

kandyzowaną skórkę pomarańczy na wierzch lub do ciasta
orzechy
rodzynki


Przygotowanie:

Ciasto jest prawdziwie ekspresowe, zatem trzeba rozgrzać piekarnik przed przygotowaniem ciasta. Temperatura 180-190 stopni będzie idealna.

Marchewkę trzeba umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach (nie gwiazdkach). Pomarańczę polecam sparzyć wrzątkiem. I zetrzeć do marchewki. Obrać korzeń imbiru i również zetrzeć.

Do mąki przesiać lub po prostu wsypać proszek do pieczenia oraz sodę i dobrze zamieszać. Kolejno dodać przyprawy i kakao. Wymieszać.

Sok i olej wlać do miski, dodać marchewkę z pomarańczą i imbirem, dodać jajka zamieszać.

Wszystko razem połączyć, mieszając do względnego połączenia się składników.
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać poza blachę, ponieważ ciasto jest nieco lejące.
 

Ciasto trzeba włożyć do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę. Ustawić grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu. Powinno się piec 40-50 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Po upieczeniu wyłączyć pieczenie, otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić jeszcze w cieple kilka minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, kandyzowaną skórką, orzechami.



I szybko zjeść :)

mniam!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Ściana , Blogger